top of page

 

Van alle dorpen van de gemeente is de naam "Spy" ongetwijfeld de meest bekend, tot ver buiten onze grenzen... en als afrit nr. 13 van de autosnelweg E42.

Het belang van de ontdekkingen die aan het einde van de 19e eeuw in de grot werden gedaan, met het opgraven van Neanderthaler-botten, had destijds een internationale impact, waardoor de Mens van Spy een belangrijke schakel werd in de studie van de prehistorie en de oorsprong van de mens. . Het duidingscentrum dat aan hem is opgedragen in het “Espace de l'Homme de Spy” in Onoz biedt de gelegenheid om deze verre neef te ontmoeten.

Gelegen in het bos van Betche aux Roches (of Betche Al Rotche), is de grot het hele jaar door vrij toegankelijk. De omliggende bosrijke omgeving is geclassificeerd als Natura 2000 zone; de rijkdom aan fauna en flora maakt het een geliefde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Voor de meer atletische mensen kan een fitnessparcours de wandeling verrijken met verschillende fitness oefeningen.

Het dorp zelf, hoog gelegen op het plateau met uitzicht op de oevers van de Samber, draagt de sporen van verschillende historische periodes. La Ferme de la Tour is een mooi voorbeeld van deze middeleeuwse versterkte boerderijen die het landschap van de gemeente kenmerken en herinneren aan de tijd dat de streek het toneel was van terugkerende conflicten tussen het graafschap Namen en het hertogdom Brabant. Chateau Bastin, een imposante residentie waarvan de oudste delen dateren uit de 13e eeuw, is een ander voorbeeld. Opgravingen op dit uitgestrekte terrein hebben verder een belangrijke Merovingische begraafplaats onthuld.

bottom of page