top of page

Saint-Martin

  • Facebook
  • Instagram
logo-minisite.png

 

In het noorden van de gemeente bevindt zich Saint-Martin dat via steegjes en paden met zijn buurdorp Balâtre verbonden is.

Het dorpsplein heeft een onmiskenbare landelijke charme. Achter het plein is de schaduwrijke omheining met de kleine Saint-Martin-kapel, het laatste overblijfsel van de parochiekerk, een bijzonder rustige plek.

Aan de noordelijke grens van het dorp (en van de gemeente) domineert de Hoge Toren van Villeret de vallei van de Ligne  met zijn stevige muren. Het gebouw is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië

Deze donjon, voor het eerst genoemd in de 13e eeuw, getuigt van een tijd waarin de conflicten tussen Namen en Brabant een toename van verdedigingsconstructies zag, waarvan de gemeente verschillende interessante voorbeelden heeft met de kastelen van Mielmont en Spy.

De uitgestrekte boerderij aan de voet van de Haute Tour-heuvel is een ander mooi architecturale geheel.

Aan de andere kant van Saint-Martin, op het plateau met een uitzicht op de Orneau, was de imposante boerderij van Fayat in de 13e eeuw eigendom van de abdij van Floreffe. De huidige gebouwen dateren uit de 18e en 19e eeuw.

bottom of page