top of page

Onoz

  • Facebook
  • Instagram
logo-minisite.png

 

Gelegen aan de oevers van de Orneau, op een belangrijke doorgangsas in de Middeleeuwen (de "Vieux chemin" die Namen met Bergen verbindt), is Onoz een klein dorp met een landelijk karakter. Het kleine centrale plein is op zichzelf een samenvatting van de charmes van de streek.

De Saint-Martin-kerk, waarvan de klokkentoren onlangs werd gerenoveerd, bevat veel interessante erfgoedelementen.

Op een steenworp afstand is de oude molen niet meer actief, maar het wiel aangedreven door de rivier de Orneau herinnert ons aan het belang van de drijvende kracht van het water, hier geëxploiteerd vanaf de 13e eeuw.

Door het pad van "Tienne aux Tchérettes" te nemen in de voetsporen van middeleeuwse reizigers, bereikt de wandelaar het plateau en de kapel van Montserrat. Gebouwd in de 19e eeuw op de plaats van een oude hermitage, is het nog steeds de plaats van populaire aanbidding van de Zwarte Madonna. In het hart van het gebouw staat een replica van het middeleeuwse standbeeld van het Spaanse klooster van Montserrat.

Als u het dorp verlaat langs de weg die naar Falnuée en Mazy leidt, kunt u met opgeheven hoofd het kasteel van Mielmont bewonderen, een fort gebouwd door de graaf van Namen in de 12e eeuw om de grens met het hertogdom Brabant te bewaken. Trots domineert de site de Orneau en is in de loop der eeuwen uitgebreid door de opeenvolgende eigenaars. De site verloor geleidelijk aan zijn militaire belang en werd een prestigieus verblijf uit de Renaissance

.

bottom of page