top of page

Moustier-sur-Sambre

  • Facebook
  • Instagram
logo-minisite.png

 

Moustier-sur-Sambre doet zijn intrede in de geschiedenis vanaf de 7e eeuw, dankzij het belangrijke kapittel van adellijke kanunnikessen, de kern van de ontwikkeling van de plaats (de naam van het dorp zelf is afgeleid van de Latijnse term Monasterium Super Sambram). Overblijfselen van deze rijkdom uit het verleden zijn bewaard gebleven in de elegante oude huizen die het dorpsplein omringen, met name het Château des Dames (privébezit). Recente opgravingen onder het plein hebben de ouderdom en het belang van de site bevestigd, in verband met de Saint-Frédégand-kerk, die tot voor kort het onderwerp was van aanzienlijke volksdevotie.

Dit deel van het dorp, met zijn boerderijen en oude huizen, vormt het meer landelijke deel van de plaats. Als we de Route de la Basse Sambre oversteken, ontdekken we een meer eigentijds deel van het dorp, met een meer industrieel gezicht. Rue de la Glacerie, de AGC-fabriek is de grootste productie-eenheid voor dit type glas ter wereld. In de voorhoede van de industriële ontwikkeling is de site één van de belangrijkste werkgevers van het dorp, maar ook een belangrijke getuige van een rijk glaswerk in het verleden.

Ten slotte heeft de naam Moustier ook een bijzondere weerklank bij de bioscoopbezoekers: de reputatie van het “Festival du Film Belge” reikt al sinds de oprichting in 1976 tot buiten onze grenzen! Het succes van het publiek, de kwaliteit van de programmering en de reputatie van de gastartiesten maken het tot één van de belangrijkste culturele evenementen in de streek

.

bottom of page